Show simple item record

dc.contributor.authorLuiz Pastori, Patrikspa
dc.contributor.authorCintra Figueiras, Rosenya Michelyspa
dc.contributor.authorHansen Oster, Andréiaspa
dc.contributor.authorGonçalves Barbosa, Mariannespa
dc.contributor.authorSouza da Silveira, Márcia Régiaspa
dc.contributor.authorGirão Paiva, Lorena Gomesspa
dc.date.accessioned2017-08-14T14:30:39Z
dc.date.available2017-08-14T14:30:39Z
dc.date.issued2017-06-13
dc.identifier.citationLuiz Pastori, P., Cintra Figueiras, R. M., Hansen Oster, A., Gonçalves Barbosa, M., Souza da Silveira, M. R. y Girão Paiva, L. G. (2017). Postharvest quality of tomato fruits bagged with nonwoven fabric (TNT). Revista Colombiana de ciencias Hortícolas, 11(1), 80-88. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2017v11i1.5839. . http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/1818spa
dc.identifier.issn2011-2173
dc.identifier.issnEn Línea: 2422-3719
dc.identifier.urihttps://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/1818
dc.descriptionPáginas 80-88.spa
dc.description.abstractABSTRACT: The possibility of cultivation without the use of chemical insecticides or reduction thereof, associated with the requirements of consumers has motivated growers to return to the practice of bagging fruit, but it is possible that this technique causes changes in the visual and organoleptic characteristics of fruits. The objective of this study was to evaluate possible changes in postharvest characteristics in ‘Valerin’ tomato fruits produced inside nonwoven bags (TNT) and validate the best period for bagging. The fruits came from commercial cultivation of tomato plants, located in “Ubajara”, “Ceará” State, Brazil. The experiment design used 2 × 4 factorial randomized blocks with five repetitions. The factors considered two types of insecticide use: 1-Plants treated with insecticides and 2-Plants not treated with insecticides, and four ways to bag the bunches with nonwoven fabric (TNT): T1-Bagging flower, T2-Bagging the bunches with fruits with a 1.5 cm diameter, T3-Bagging the bunches with fruits with a 3.0 cm diameter, and T4-Bunches not bagged (control). Variations in color parameters (brightness and hue angle) and firmness did not compromise the fruit quality when bagging was conducted in the flower stage (T1) or when the fruits had a 1.5 cm diameter (T2). The other parameters (titratable acidity, total soluble solids, total carotenoids, lycopene and ß-carotene) showed no change when compared to the control. Bagging the tomato bunches in the flower stage or when the fruits had a 1.5 cm diameter did not change the postharvest quality.spa
dc.description.abstractLa posibilidad de producción sin el uso de insecticidas químicos o la reducción de los mismos, asociada a las exigencias de los consumidores ha motivado a los cultivadores a volver a la práctica de embolsado del fruto, pero es posible que esta técnica cause cambios en las características visuales y organolépticas del mismo. El objetivo de este estudio fue evaluar los posibles cambios en las características poscosecha en los frutos de tomate ‘Valerin’ producidos dentro de las bolsas de textil no tejido (TNT) y validar el mejor período para la finalización del embolsado. Los frutos utilizados fueron de una plantación comercial de tomate, ubicada en “Ubajara”, Estado de “Ceará”, Brasil. El diseño experimental fue bloques al azar en factorial 2 × 4, con cinco repeticiones. Los factores considerados se refieren a dos formas de uso de los insecticidas: 1-Plantas tratadas con insecticidas y 2-Plantas no tratadas con insecticidas y cuatro formas de embolsar los racimos con tejido no tejido (TNT): T1-Empaqueta flor, T2-Embolsado de los racimos con frutos de 1,5 cm de diámetro, T3-Embolsado de los racimos con frutos de 3,0 cm de diámetro, T4-Racimos no embolsados (control). Las variaciones en los parámetros de color (brillo y ángulo de tono) y firmeza no comprometieron la calidad del fruto cuando se embolsaba en la etapa de flor (T1) o cuando los frutos tenían 1,5 cm de diámetro (T2). Los otros parámetros (acidez titulable, sólidos solubles totales, carotenoides totales, licopeno y ß-caroteno) no mostraron cambios en comparación con el control. Embolsar racimos de tomate cuando se realizan en la etapa de flor o cuando los frutos tienen alrededor de 1,5 cm de diámetro no cambia la calidad poscosecha.spa
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isoengspa
dc.publisherUniversidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiaspa
dc.rightsCopyright (c) 2017 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolasspa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourcehttp://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/5839spa
dc.subjectSolanum lycopersicum,spa
dc.subjectPest controlspa
dc.subjectFruit qualityspa
dc.titlePostharvest quality of tomato fruits bagged with nonwoven fabric (TNT)spa
dc.title.alternativeCalidad poscosecha de los frutos de tomate embolsados con textil no tejido (TNT)eng
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.description.notesBibliografía: páginas 86-88-spa
dc.description.notesArtículo revisado por pares.spa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.identifier.doi10.17584/rcch.2017v11i1.5839spa
dc.relation.referencesAlvarenga, M.A.R. 2004. Tomate: produção em campo, casa-de-vegetação e em hidroponia. UFLA, Lavras, Brazil.spa
dc.relation.referencesAOAC International. 1995. Official methods of analysis of AOAC International. 16th ed. Association of Analytical Communities, Arlington, VA.spa
dc.relation.referencesAzevedo, F.R., D.R. Nere, C.A.M. Santos, E.S. Moura, and R. Azevedo. 2016. Efeito do ensacamento sobre a incidência de moscas-das-frutas e na qualidade das goiabas. Arq. Inst. Biol. 83, 1-8.spa
dc.relation.referencesBatu, A. 2004. Determination of acceptable firmness and colour values of tomatoes. J. Food Eng. 61, 471-475. Doi: 10.1016/S0260-8774(03)00141-9spa
dc.relation.referencesCanteri, M.G., R.A. Althaus, J.S. Virgens-Filho, E.A. Giglioti, and C.V. Godoy. 2001. SASM - Agri: Sistema para análise e separação de médias em experimentos agrícolas pelos métodos Scoft - Knott, Tukey e Duncan. Rev. Bras. Agrocomp. 1(2), 18-24spa
dc.relation.referencesChitarra, M.I.F. and A.B. Chitarra. 2005. Pós-colheita de frutas e hortaliças: Fisiologia e manuseio. 2nd ed. UFLA, Lavras, Brazil.spa
dc.relation.referencesFachin, D. 2003. Temperature and pressure in activation of tomato pectinases: a kinetic study. Ph.D. thesis. Katholieke Universiteit Leuven, Belgium.spa
dc.relation.referencesFerreira, S.M.R., D.A. Quadros, E.N.L. Karkle, J.J. Lima, L.T. Tullio y R.J.S. Freitas. 2010. Qualidade pós-colheita do tomate de mesa convencional e orgânico. Ciênc. Tecnol. Aliment. 30(4), 858-864. Doi: 10.1590/ S0101-20612010000400004spa
dc.relation.referencesFilgueira, F.A.R. 2008. Novo manual de olericultura: Agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 3ª ed. Ed. UFV, Viçosa-MG, Brazil.spa
dc.relation.referencesFilgueiras, R.M.C., P.L. Pastori, F.F. Pereira, C.R. Coutinho, S.O. Kassab, and L.C.M. Bezerra. 2017. Agronomical indicators and incidence of insect borers of tomato fruits protected with non-woven fabric bags. Ciênc. Rural. 47(6), e20160278. Doi: 10.1590/0103-8478cr20160278spa
dc.relation.referencesGuilherme, D.O., L. Pinho, T.F.M. Cavalcanti, C.A. Costa, and A.C. Almeida. 2014. Análise sensorial e físico-quí- mica de frutos tomate cereja orgânicos. Rev. Caatinga. 27(1), 181-186.spa
dc.relation.referencesHerrera, H.J., A. Hurtado-Salazar, and N. Ceballos-Aguirre. 2015. Estudio técnico y económico del tomate tipo cereza élite (Solanum lycopersicum L. var. cerasiforme) bajo condiciones semicontroladas. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 9(2), 290-300. Doi: 10.17584/ rcch.2015v9i2.4185spa
dc.relation.referencesHuang C., B. Hu, Y. Teng, J. Su, Q. Shu, Z. Cheng y L. Zeng. 2009. Effects of fruit bagging on coloring and related physiology and qualities of red Chinese sand pears during fruit maturation. Sci. Hortic. 121, 149-158. Doi: 10.1016/j.scienta.2009.01.031spa
dc.relation.referencesJordão, A.L. and Nakano, O. 2002. Ensacamento de frutos do tomateiro visando ao controle de pragas e à redução de defensivos. Sci. Agric. 59(2), 281-289. Doi: 10.1590/ S0103-90162002000200012spa
dc.relation.referencesLaiton, P., A. Giovanni, P.J. Almanza-Merchán, and H.E. Balaguera-López. 2012. Producción y calidad poscosecha de tomate (Solanum lycopersicum L.) larga vida sometido a la aplicación de ácido giberélico. Rev. Colomb. Cienc. Hortic. 6(2), 183-195. Doi: 10.17584/ rcch.2012v6i2.1976spa
dc.relation.referencesLeite, G.L.D., A. Fialho, J.C. Zanuncio, R. Reis Júnior, and C.A. Costa. 2014. Bagging tomato fruits: A viable and economical method of preventing diseases and insect damage in organic production. Fla. Entomol. 97(1), 50-60. Doi: 10.1653/024.097.0106spa
dc.relation.referencesLebedenco A., A.M. Auad, and S.N. Kronka. 2007. Métodos de controle de lepidópteros do tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill.). Acta. Sci. Agron. 29(3), 339-344. Doi: 10.4025/actasciagron.v29i3.278spa
dc.relation.referencesLime, B.J., F.P. Griffiths, R.T. O’Connor, D.C. Heinzelmann, and E.R. McCall. 1957. Spectrophotometric methods for determining pigmentation - beta-carotene and lycopene - in ruby red grapefruit. J. Agric. Food. Chem. 5(12), 941-944. Doi: 10.1021/jf60082a008spa
dc.relation.referencesLópez-Juez, E. 2007. Plastid biogenesis, between light and shadows. J. Exp. Bot. 58(1), 11-26. Doi: 10.1093/jxb/ erl196spa
dc.relation.referencesMinolta. 2007. Precise color communication: color control from perception to instrumentation. Minolta Co. Ltda., Osaka, Japan.spa
dc.relation.referencesMoretti, C.L., S.A. Sargent, D.J. Huber, A.G. Calbo, and R. Puschmann. 1998. Chemical composition and physical properties of pericarp, locule and placental tissues of tomatoes with internal bruising. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 123(4), 656-660.spa
dc.relation.referencesPaula, J.T., J.T.V. Resende, M.V. Faria, A.S.T. Figueiredo, K. Schwarz, and E.R. Neumann. 2015. Características físico-químicas e compostos bioativos em frutos de tomateiro colhidos em diferentes estádios de maturação. Hortic. Bras. 33(4), 434-440. Doi: 10.1590/ S0102-053620150000400005spa
dc.relation.referencesPereira, M.C.T., N. Bandeira, R.C. Antunes Júnior, S. Nietsche, M.X. Oliveira Júnior, C.D. Alvarenga, T.M. Santos, and J.R. Oliveira. 2009. Efeito do ensacamento na qualidade dos frutos e na incidência da broca-dos-frutos da atemoieira e da pinheira. Bragantia 68(2), 389- 396. Doi: 10.1590/S0006-87052009000200013spa
dc.relation.referencesPinheiro, A.C.M., B. Vilas, A.D.P. Alves, and M. La Selva. 2007. Amadurecimento de bananas ‘Maçã’ submetidas ao 1-metilciclopropeno (1-MCP). Rev. Bras. Frutic. 29(1), 1-4. Doi: 10.1590/S0100-29452007000100003spa
dc.relation.referencesRodrigues, M.B., A.L.C. Dornelles, S.A. Oliveira, M.R.J. Moraes, F.J. Lisboa, D.A.G. Silva, and M.B. Pereira. 2008. Características físico-químicas de frutos de 25 cultivares de tomateiro tipo cereja. Hortic. Bras. 26(2), 5463-5466.spa
dc.relation.referencesSantos, H.A.A., M.I.C. Boff, P. Boff, C.R. Franco, A.I. Orth, and R.O. Nodari. 2013. Determinação de épocas de ensacamento de frutos de goiabeira-serrana para exclusão da mosca-das-frutas. Cuad. Agroecol. 8(2), 1-5.spa
dc.relation.referencesSantos, J.P. and A.F. Wamser. 2006. Efeito do ensacamento de frutos sobe danos causados por fatores bióticos em pomar orgânico de macieira. Rev. Bras. Frutic. 28(2), 168-171. Doi: 10.1590/S0100-29452006000200003spa
dc.relation.referencesSantos, J.P., A.F. Wamser, W.F. Becker, and S. Mueller. 2007. Influência do ensacamento das inflorescências de tomate no controle de insetos-praga e na cor dos frutos. Hortic. Bras. 25(1), 1-4.spa
dc.relation.referencesSeleguini, A., S. Seno, and M.J.A. Faria Júnior. 2007. Híbridos de tomateiro industrial cultivados em ambiente protegido e campo aberto. Científica 35(1), 80-87. Doi: 10.15361/1984-5529.2007v35n1p80+-+87spa
dc.relation.referencesShirahige, F.H., M.T.R. Arlete, L.F.V. Purquerio, C.R.L. Carvaho, and P.C.T. Melo. 2010. Produtividade e qualidade de tomates Santa Cruz e Italiano em função do raleio de frutos. Hort. Bras. 28(3), 292-298. Doi: 10.1590/ S0102-05362010000300009spa
dc.relation.referencesSilva, D.F., A.A. Alvarenga, F. Villa, and A.J.B. Lima. 2014. Ensacamento de frutos sobre a qualidade e produtividade de novas cultivares e seleções de pêssego no sul de Minas Gerais. Rev. Agrar. 7(26), 530-540.spa
dc.relation.referencesStevens, M.A. and C.M. Rick. 1986. Genetics and breeding. pp. 35-110. In: Atherton, J.G. and J. Rudich (eds.). The tomato crop: A scientific basis for improvement. Chapman and Hall, London, UK.spa
dc.relation.referencesSuslow, T.V. and M. Cantwell. 2003. Tomate: (Jitomate). Recomendaciones para mantener la calidad post cosecha. Department of Vegetable Crops, University of California, Davis, CA.spa
dc.relation.referencesTeixeira, R., M.I.C. Boff, C.V.T.A. Amarante, C.A. Steffens, and P. Boff. 2011. Efeito do ensacamento dos frutos no controle de pragas e doenças e na qualidade e matura- ção de maçãs ‘Fuji Suprema’. Bragantia 70(3), 688-695. Doi: 10.1590/S0006-87052011000300027spa
dc.relation.referencesYang, H.W., C.X. Zhu, H.J. Bu, B.G. Hu, C.H. Wang, and C.X. Huang. 2009. Effect of bagging on fruit development and quality in cross- winter of-season longan. Sci. Hortic. 120. 194-200. Doi: 10.1016/j. scienta.2008.10.009spa
dc.relation.referencesWang, L., K. Xu, F. Bei, and F.S. Gao. 2007. Effects of bagging on the microenvironment, yield and quality of over-wintering tomato. Chin. J. Appl. Ecol. 18, 837-842.spa
dc.rights.creativecommonsAtribución-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)spa
dc.subject.armarcAgrosaviaspa
dc.contributor.corporatenameUniversidade Federal do Ceará (Brasil)spa
dc.relation.ispartofjournalRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas;Vol. 11, núm. 1(2017)spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.redcolhttps://purl.org/redcol/resource_type/ARTspa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Copyright (c) 2017 Revista  Colombiana de Ciencias Hortícolas
Except where otherwise noted, this item's license is described as Copyright (c) 2017 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas