Factibilidad para la implementación de un cultivo de arándano (Vaccinium Corymbosum L.) en la vereda Llano Verde del municipio de Umbita, Boyacá
Abstract
In the last decades, the agricultural market has been evolving remarkably. The Quality Management Systems have allowed the increasingly broad linkage of producers to markets characterized by compliance with standards that can guarantee the quality as well as the safety of the products. An example is the inclusion of novel products whose consumption provides well-being and health, as happens with the cultivation of cranberry (Vaccinium Corymbosum L.), which internationally and nationally has gained representativeness with wide insertion in specialized markets, for its nutritional qualities (source of vitamins), high antioxidant content and low amount of calories, intervening in the cellular metabolism of
those who consume it frequently, thus decreasing the action of free radicals associated with aging and heart disease, cancer, Alzheimer's, main causes of death not only in Colombia but
worldwide. The municipality of Úmbita, Boyacá, has an optimal environmental offer for the production of cranberry. The main objective of the work was to describe the different production systems, evaluate the ecosystemic and cultural components, and finally analyze the perspectives for the implementation of this cultivar. The results showed that from the technical, financial, social and environmental point of view, blueberry cultivation is a viable
alternative, capable of generating important economic resources necessary to improve the quality of life of producers, consumers and is a promising option to the monoculture of the potato that for many years has been developing in the region, with serious phytosanitary and environmental implications En las últimas décadas, el mercado agrícola ha venido evolucionando notablemente. Los Sistemas de gestión de la Calidad han permitido la vinculación cada vez más amplia de productores a mercados, garantizando la calidad así como la inocuidad de los productos. Un ejemplo es la inclusión de novedosos productos cuyo consumo proporciona bienestar y salud, como sucede con el cultivo del arándano (Vaccinium Corymbosum L.), el cual a nivel internacional como nacional ha ganado representatividad con amplia inserción en mercados especializados, por sus cualidades nutricionales (fuente de vitaminas), altos contenidos de antioxidantes y baja cantidad de calorías, interviniendo en el metabolismo celular de quienes lo consumen frecuentemente, disminuyendo así la acción de los radicales libres asociados al envejecimiento y a enfermedades cardiacas, cáncer, alzhéimer, principales causas de muerte no solo en Colombia sino a nivel mundial. El municipio de Úmbita, Boyacá, tiene una oferta ambiental óptima para la producción del cultivo de arándano. El objetivo principal del trabajo consistió en describir los diferentes sistemas de producción, evaluar los componentes ecosistémicos y culturales, para finalmente analizar las perspectivas para la implementación de este cultivar. Los resultados demostraron que desde el punto de vista técnico, financiero, social y ambiental, el cultivo del arándano es una alternativa viable, en capacidad de generar importantes recursos económicos necesarios para mejorar la calidad de vida de los productores, consumidores y es una opción prometedora al monocultivo de la papa que desde hace muchos años se viene desarrollando en la región, con graves implicaciones fitosanitarias y ambientales.