Browsing by Author "Rodríguez Pineda, Lina María"
Now showing items 1-3 of 3
-
Modificación del almidón, nanoalmidón y su aplicación en lodos de perforación
Rodríguez Pineda, Lina María (Universidad Pedagógica y Tecnológica de ColombiaFacultad de Ciencias. Escuela de Posgrados. Maestría en Química, 2017)Starch is a naturally occurring polymer with unique physicochemical properties and yet some key structural properties of starch that can be modified to meet specific requirements. The transition from starch to nano-starch ... -
Obtención de nano carboximetil almidón de potasio a partir de la papa (SolanumTuberosum) para su aplicación en lodos de perforación
Muñoz Prieto, Efren de Jesús; Rodríguez Pineda, Lina María (2017-12-18)El almidón y almidón modificado son polímeros que se utiliza ampliamente en el lodo de perforación base agua y son uno de los principales aditivos en los fluidos de perforación, sus principales funciones son el control de ... -
Preparation and characterization of potato starch microparticles with acrylamide by microwave radiation
Rodríguez Pineda, Lina María; Muñoz Prieto, Efren de Jesús; Rius Alonso, Carlos Antonio; Palacios Alquisira, Joaquín (Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, 2018-07-04)In this study on decreasing the particle size of the potato starch, ultrasound and acid hydrolysis methods were carried out at the same time. The starch microparticles (SMP) obtained were modified with acrylamide(AM) monomer ...