Edible coating in the post-harvest conservation of endemic mangaba

View/ Open
Date
2018-06-06Author
Silva Siqueira, Ana Paula
Iachinski Melo, Maria Eduarda
Oliveira Bonifácio, Felipe de
Urzêda Nunes de Melo, Leonardo José
Silva Tizzo, Lucas
Barbosa de Souza, Eli Regina
Metadata
Show full item recordAbstract
Brazilian Cerrado is one of the largest biomes in the world and is considered the richest one. Mangaba fruit is
representative of this biome, but it is highly perishable. The aim of this study was to evaluate the application
of edible coatings on post-harvest mangaba. Fruits with a good appearance and absence of injuries were used.
The experiment was done with a factorial scheme (3 treatments × 6 storage periods). After sanitization and
drying, the mangabas received the treatments: (1) whey protein coating; (2) corn starch coating; and (3) no
coating (control). Trays with the fruits were stored at room temperature (25°C). Mass loss, pH, total soluble
solids (TSS), total titratable acidity (TTA), firmness and ascorbic acid levels were evaluated after 0, 2, 4, 6,
8, and 10 days of storage. The data were evaluated with analysis of variance, Tukey test and regression. The
edible coating with whey protein obtained satisfactory results in the conservation of mangaba, showing
good results for the TSS/TTA ratio (16) and vitamin C (116 mg/100 g). The coatings influenced the shelf-life
and post-harvest characteristics of this fruits, but the coating with whey protein was the most indicated for
mangaba. El Cerrado brasileño es uno de los mayores biomas del mundo y considerado el más rico. La fruta mangaba es representativa de este bioma pero es altamente perecedera. El objetivo de este estudio fue evaluar la aplicación de recubrimientos comestibles en la poscosecha de mangaba. Se utilizaron frutas con buen aspecto y ausencia de lesiones. El experimento se realizó en esquema factorial (3 tratamientos × 6 períodos de almacenamiento). Después de la desinfección y secado, las mangabas recibieron los siguientes tratamientos: (1) recubrimiento de proteína de suero; (2) recubrimiento de almidón de maíz; (3) sin revestimiento (control). Las bandejas con los frutos se almacenaron a temperatura ambiente (25°C). Se evaluaron los niveles de pérdida de masa, pH, sólidos solubles totales (SST), acidez total titulable (ATT), firmeza y ácido ascórbico en periodos de almacenamiento de 0, 2, 4, 6, 8 y 10 días. Los datos fueron evaluados mediante análisis de varianza, prueba de Tukey y regresión. El revestimiento comestible con proteína de suero obtenido resultados satisfactorios en la conservación de mangaba, mostró buenos resultados para la relación SST/ATT (16) y vitamina C (116 mg/100 g). Los recubrimientos influyeron en la vida útil y en las características pos cosecha de estas frutas, pero el recubrimiento con proteína de suero de leche es el más indicado para la mangaba.