Organic compost addition to raw rice husk substrate for tomato (Solanum lycopersicum) hybrid variety cultivation in a leach recirculating system
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Date
2018-05-02Author
Carini, Fernanda
Nogueira Peil, Roberta Marins
Marques, Gabriel Nachtigal
Grolli, Paulo Roberto
Souza, Rafaela Schmidt De
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The addition of organic compost (OC) to raw rice husk (RRH) may benefit the production of a tomato crop
by conferring a greater buffer capacity and water holding capacity to the substrate in a leach recirculation
system. At the same time, the selection of varieties that respond positively to the proposed technology is
required. The objective of this work was to study the effects of adding OC to RRH on the physical and chemical
properties of substrate [by comparing RRH (100%) and the mixture of RRH (80%) + OC (20%)] and on growth and yield responses of four tomato hybrid varieties [Ivety, Sofhia-F3, Sheila Victoria, and Lumi (Sakata® Seed)]. The chemical and physical properties of substrates, plant dry matter production and partitioning, fruit number, mean weight and yield, and fruit total soluble solids (TSS) content were evaluated. Fruit grading and harvest distribution along the crop cycle were also performed. The addition of OC improved the physical and chemical properties of the substrate. However, it did not affect the major growth and productive characteristics of the crop. All four varieties presented similar growth and fruit yield, but Sheila Victoria stood out as having the highest TSS. The yields were considered high, ranging from 6.3 kg/plant for Sophya and Sheila Victoria, 6.5 kg/plant for Lumi, to 7.6 kg/plant for Ivety. The results indicated that the addition of OC to RRH is unnecessary and that the four varieties adapted similarly to the proposed system. La adición de compost orgánico (CO) a la cáscara de arroz cruda (CAC) podría traer beneficios productivos al cultivo del tomate, al conferirle mayor poder buffer y capacidad de retención de agua al sustrato en sistemas con recirculación del lixiviado. Asimismo, es necesaria la elección de variedades que respondan positivamente a la tecnología propuesta. El objetivo del presente trabajo fue estudiar los efectos de la adición del CO a la CAC sobre las características físicas y químicas del sustrato [a través de la comparación entre la CAIN (100%) y la mezcla de CAC (80%) + CO (20%)] sobre el crecimiento y el comportamiento productivo de cuatro híbridos de tomate salado [Ivety, Sofhia-F3, Sheila Victoria y Lumi (Sakata® Seed)]. Se evaluaron las características químicas y físicas de los sustratos, la producción (tamaño, número, peso y rendimiento de frutos a lo largo de la cosecha), partición de la materia seca y la concentración de sólidos solubles totales (SST). La adición de CO mejoró las características físicas y químicas del sustrato, pero no afectó las principales variables del crecimiento y de la producción de la hortaliza. Las cuatro variedades presentaron similar crecimiento y rendimiento de frutos pero Sheila Victoria presentó la mayor concentración de SST. El rendimiento obtenido se considera alto, con rangos que van desde 6,3 kg/planta para las variedades Sophya-F3 y Sheila Victoria, 6,5 kg/planta para la variedad Lumi, y 7,6 kg/planta obtenido con la variedad Ivety. Los resultados indican que es innecesaria la adición de CO a la CAC y que las cuatro variedades se adaptan de forma similar al sistema propuesto.