Salicylic acid: effect on the physiological quality of Cichorium endivia L. seeds
View/ Open
Date
2018-06-06Author
Fontana, Daniele Cristina
Meira, Daniela
Zanatta, Thais Pollon
Werner, Carla Janaina
Brezolin, Patricia
Kulczynski, Stela Maris
Metadata
Show full item recordAbstract
Salicylic acid (SA) is known to be involved in a series of physiological processes in the improvement of seed
germination and vigor. The aim of this study was to evaluate the effect of SA concentrations on the physiological quality of escarole (Cichorium endivia L.) seeds, Escarola Lisa® cultivar. Escarole seeds were soaked for 24 h at concentrations 0, 0.05, 0.1, 0.15, and 0.2 mM of a similar to salicylic acid (Bion®) and afterwards submitted to germination and vigor tests (laboratory and greenhouse). The tested seed lots differed in their physiological quality. The use of salicylic acid does not present profits for the physiological quality of escarole seeds. However, it is suggested that new studies be carried out by testing this product under stress conditions or applied in stages after seed germination. El ácido salicílico (AS) es conocido por estar involucrado en una serie de procesos fisiológicos que mejoran las
características de germinación y vigor. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones de
AS sobre la calidad fisiológica de semillas de escarola (Cichorium endivia L.) cv. Escarola Lisa. Las semillas de
escarola fueron embebidas durante 24 horas en concentraciones 0; 0,05; 0,1; 0,15 y 0,2 mM de Bion® (análogo al ácido salicílico) y después sometidas a pruebas de germinación y vigor (laboratorio e invernadero). Los lotes de semillas evaluadas diferían en cuanto a su calidad fisiológica. El uso de ácido salicílico no presenta beneficios a la calidad fisiológica de semillas de escarola. Sin embargo, se sugiere que nuevos trabajos sean realizados probando este producto en condiciones de estrés o aplicado en estadios posteriores a la germinación de las semillas.