Publicación:
In vitro antibacterial activity of essential oils from Eryngium foetidum L. and Clinopodium brownei (Sw.) Kuntze

dc.coverageColombiaen-US
dc.coverageColombiaes-ES
dc.creatorOrtiz-Ruíz, Marianella
dc.creatorNavarro-Mengual, Jesús David
dc.creatorJaramillo-Colorado, Beatriz E.
dc.date2024-01-01
dc.date.accessioned2024-07-08T14:43:03Z
dc.date.available2024-07-08T14:43:03Z
dc.descriptionIn the present work, the volatile chemical composition of the essential oils was determinated from Colombian Eryngium foetidum L. and Clinopodium brownei (Sw.) Kuntze, extracted by hydrodistillation, using gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) technique. The essential oil of E. foetidum leaves is composed mostly of aliphatic aldehydes, mainly 2-dodecenal (43.0%), while in the essential oil of the aerial parts of C. brownei were menthone (54.3%), pulegone (17.7%), and neomenthol (16.1%). The susceptibility of the bacterial strains Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 11632), Escherichia coli (ATCC 25922), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883), and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) to both essential oils was tested with agar diffusion assays. It was found that E. foetidum essential oil inhibits the growth of S. aureus (90% at 150 µg mL-1). Broth microdilution tests determined that the MIC and MBC of the E. foetidum essential oil against S. aureus were 105 and 150 μg mL-1, respectively. 2-dodecenal had strong antibacterial activity against S. aureus with MIC and MBC of 105 μg mL-1 (98%). Binary combinations of 2-dodecenal and S-limonene or 2,4,6-trimethoxybenzaldehyde had an indifferent effect in checkerboard tests, so it could be stated that the antibacterial activity of the essential oil of Eryngium foetidum is mainly due to the action of the 2-dodecenal.en-US
dc.descriptionEn el presente trabajo, se determinó la composición química volátil de los aceites esenciales colombianos de Eryngium foetidum L. y Clinopodium brownei (Sw.) Kuntze, extraídos por hidrodestilación, usando la técnica de cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas (CG-EM). El aceite esencial de hojas de E. foetidum está compuesto en su mayoría de aldehídos alifáticos, principalmente 2-dodecenal (43,0%), mientras que en el aceite esencial de las partes aéreas de C. brownei fueron la mentona (54,3%), la pulegona (17,7%), y el neomentol (16,1%). La susceptibilidad de las cepas bacterianas Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 11632), Escherichia coli (ATCC 25922), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883), y Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) a los aceites esenciales se probó con los ensayos de difusión en agar y se encontró que el aceite esencial de E. foetidum inhibe el crecimiento de S. aureus (90% a 150 µg mL-1). Ensayos de microdilución en caldo determinaron que la MIC y MBC de E. foetidum contra S. aureus fue de 105 y 150 μg mL-1, respectivamente. El 2-dodecenal tuvo actividad antibacteriana fuerte contra S. aureus con MIC y MBC de 105 μg mL-1 (98%). Combinaciones binarias de 2-dodecenal y S-limoneno o 2,4,6-trimetoxibenzaldehido tuvieron efecto indiferente en ensayos de tablero de ajedrez, por lo que se podría afirmar que la actividad antibacteriana del aceite esencial de Eryngium foetidum se debe principalmente a la acción del 2-dodecenal.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/16699
dc.identifier10.17584/rcch.2024v18i1.16699
dc.identifier.urihttps://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/17071
dc.languageeng
dc.language.isoengspa
dc.publisherSociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas-SCCH and Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia-UPTCen-US
dc.relationhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/16699/14044
dc.rightsCopyright (c) 2024 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolasen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en-US
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf176spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 18 No. 1 (2024); e16699en-US
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 18 Núm. 1 (2024); e16699es-ES
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 18 No 1 (2024); e16699fr-FR
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; V. 18 N. 1 (2024); e16699it-IT
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; v. 18 n. 1 (2024); e16699pt-BR
dc.source2422-3719
dc.source2011-2173
dc.subjectAntimicrobial activityen-US
dc.subjectStaphylococcus aureusen-US
dc.subjectEssential oilen-US
dc.subjectHydrodistillationen-US
dc.subjectBioprospectingen-US
dc.subjectNatural productsen-US
dc.subjectActividad antimicrobianaes-ES
dc.subjectStaphylococcus aureuses-ES
dc.subjectAceite esenciales-ES
dc.subjectHidrodestilaciónes-ES
dc.subjectBioprospecciónes-ES
dc.subjectProductos naturaleses-ES
dc.titleIn vitro antibacterial activity of essential oils from Eryngium foetidum L. and Clinopodium brownei (Sw.) Kuntzeen-US
dc.titleActividad antibacteriana in vitro de aceites esenciales de Eryngium foetidum L. y Clinopodium brownei (Sw.) Kuntzees-ES
dc.typeTexten-US
dc.typeTextoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6675spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a259spa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dspace.entity.typePublication

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