Publicación:
Colorimetric analysis of leaves of plants exposed to cadmium.

dc.creatorRodríguez Acevedo, Andrés Felipe
dc.creatorVelandia Torres, Lina Tatiana
dc.creatorRamírez Rincón, Jorge Andrés
dc.creatorReyes Roa, yulieth Catherine
dc.date2023-12-27
dc.date.accessioned2024-07-05T18:48:14Z
dc.date.available2024-07-05T18:48:14Z
dc.descriptionCadmium is a toxic heavy metal which is absorbed, internalized, and translocated in plants in its divalent form Cd2+. The accumulation of cadmium in plant tissues at different concentrations represent significant phenotypic changes in plants and are initially expressed by leaves. In this study, morphological changes were evaluated by means of an analysis of variance for the colorimetric parameters of chroma, hue and gloss in leaves of Basil (Ocimum Basilicum), Peppermint (Mentha spicata), Lettuce (Lactuca sativa) and Spinach (Spinacia oleracea) plants grown under the floating root method in solutions containing cadmium at 100 µg/L. The results obtained indicate significant changes in each of the parameters considering the exposure time. The methodology used in this work can contribute significantly to the food safety problem by identifying and monitoring the effects of cadmium on food safety.en-US
dc.descriptionEl cadmio es un metal pesado tóxico que se absorbe, internaliza y se transloca en las plantas en su forma divalente Cd2+. La presencia de cadmio en tejidos vegetales a diferentes concentraciones puede generar cambios fenotípicos de gran significancia en las plantas y son expresados inicialmente por las hojas. En este estudio se evaluaron cambios morfológicos, mediante un análisis de varianza para los parámetros colorimétricos de croma, tono y brillo en hojas de plantas de Albahaca (Ocimum Basilicum), Hierbabuena (Mentha spicata), Lechuga (Lactuca sativa) y Espinaca (Spinacia oleracea) cultivadas bajo el método de raíz flotante en soluciones con cadmio a 100 µg/L. Los resultados obtenidos indican cambios significativos en cada uno de los parámetros teniendo en cuenta los días de exposición. La metodología empleada en el desarrollo de este trabajo puede aportar significativamente a la problemática de seguridad alimentaria mediante la identificación y el seguimiento.  es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16705
dc.identifier10.19053/1900771X.v23.n2.2023.16705
dc.identifier.urihttps://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/12379
dc.languageeng
dc.language.isoeng
dc.publisherUniversidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia - UPTCes-ES
dc.relationhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ingenieria_sogamoso/article/view/16705/13777
dc.rightsDerechos de autor 2023 Ingeniería Investigación y Desarrolloes-ES
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf91spa
dc.sourceIngeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 No. 2 (2023): Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembreen-US
dc.sourceIngeniería Investigación y Desarrollo; Vol. 23 Núm. 2 (2023): Julio - Diciembrees-ES
dc.source2422-4324
dc.source1900-771X
dc.subjectcadmio, colorimetría, plantas, tejido foliar.en-US
dc.titleColorimetric analysis of leaves of plants exposed to cadmium.en-US
dc.titleColorimetric analysis of the leaves of plants exposed to cadmiumes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6590spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a174spa
dspace.entity.typePublication

Archivos