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In Vitro antifungal activity of ethanol extracts from Cnidoscolus urens L. in controlling Colletotrichum spp. in Lycopersicum esculentum: a sustainable agricultural perspective

dc.coverageColombia; Norte de Santander; Cúcutaen-US
dc.coverageColombia; Norte de Santander; Cúcutaes-ES
dc.creatorCarrillo, María Fernanda
dc.creatorMora-Estupiñan, Daniela Alejandra
dc.creatorOrtiz-Rojas, Luz Yineth
dc.creatorChaves-Bedoya, Giovanni
dc.date2023-05-01
dc.date.accessioned2024-07-08T14:43:02Z
dc.date.available2024-07-08T14:43:02Z
dc.descriptionAnthracnose, caused by the pathogenic fungi Colletotrichum spp., poses a significant threat to table tomato (Lycopersicum esculentum) cultivation. This study delves into the potential of plant extracts from Cnidoscolus urens L. as an alternative biocontrol strategy to combat this disease. Rich in secondary metabolites like terpenes, which are instrumental in plant defense, these extracts also comprise esters and fatty acids. Although the latter are not classified as secondary metabolites, they contribute significantly to the plant's biochemical makeup. Our objective was to gauge the in vitro inhibitory efficacy of ethanolic extracts derived from the leaves and stems of Cnidoscolus urens L. against Colletotrichum spp. To achieve this, an agar dilution method with varying extract concentrations was employed. The results showed that concentrations ranging from treatment 3 to treatment 8 effectively inhibited fungal mycelial growth. Interestingly, the extracts' origin, whether from leaves or stems, did not show any significant differential impact on their inhibitory activity. These insights emphasize the consistent effect of Cnidoscolus urens L. extracts in stalling Colletotrichum spp. growth, underscoring their potential as biological antifungal agents in agriculture. Given the pronounced in vitro effectiveness of both leaf and stem extracts, they beckon further exploration as part of sustainable agricultural strategies to combat prominent diseases like anthracnose.en-US
dc.descriptionLa antracnosis, causada por el hongo patógeno Colletotrichum spp., representa una amenaza importante para el cultivo del tomate de mesa (Lycopersicum esculentum). Este estudio profundiza en el potencial de los extractos vegetales de Cnidoscolus urens L. como estrategia alternativa de biocontrol para combatir esta enfermedad. Ricos en metabolitos secundarios como los terpenos, que desempeñan un papel decisivo en la defensa de las plantas, estos extractos también contienen ésteres y ácidos grasos. Aunque estos últimos no están clasificados como metabolitos secundarios, contribuyen significativamente a la composición bioquímica de la planta. Nuestro objetivo fue evaluar la eficacia inhibidora in vitro de extractos etanólicos derivados de hojas y tallos de Cnidoscolus urens L. contra Colletotrichum spp. Para lograr esto, se empleó un método de dilución en agar con diferentes concentraciones de extracto. Los resultados mostraron que las concentraciones que oscilaban entre el tratamiento 3 y el tratamiento 8 inhibieron eficazmente el crecimiento del micelio fúngico. Curiosamente, el origen de los extractos, ya sea de hojas o tallos, no mostró ningún impacto diferencial significativo en su actividad inhibidora. Estos conocimientos enfatizan el efecto constante de los extractos de Cnidoscolus urens L. en el estancamiento de Colletotrichum spp. crecimiento, subrayando su potencial como agentes antifúngicos biológicos en la agricultura. Dada la pronunciada eficacia in vitro de los extractos de hojas y tallos, invitan a una mayor exploración como parte de estrategias agrícolas sostenibles para combatir enfermedades importantes como la antracnosis.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/16283
dc.identifier10.17584/rcch.2023v17i2.16283
dc.identifier.urihttps://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/17058
dc.languageeng
dc.language.isoengspa
dc.publisherSociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas-SCCH and Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia-UPTCen-US
dc.relationhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/16283/13410
dc.rightsCopyright (c) 2023 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolasen-US
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en-US
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf365spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 No. 2 (2023); e16283en-US
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 Núm. 2 (2023); e16283es-ES
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 17 No 2 (2023); e16283fr-FR
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; V. 17 N. 2 (2023); e16283it-IT
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; v. 17 n. 2 (2023); e16283pt-BR
dc.source2422-3719
dc.source2011-2173
dc.subjectAgar dilution methoden-US
dc.subjectSecondary metabolitesen-US
dc.subjectIn Vitro inhibitionen-US
dc.subjectAnthracnose biocontrolen-US
dc.subjectTomatoen-US
dc.subjectAnthracnoseen-US
dc.subjectMétodo de dilución en agares-ES
dc.subjectMetabolitos secundarioses-ES
dc.subjectInhibición In Vitroes-ES
dc.subjectBiocontrol de la antracnosises-ES
dc.subjectTomatees-ES
dc.subjectAntracnosises-ES
dc.titleIn Vitro antifungal activity of ethanol extracts from Cnidoscolus urens L. in controlling Colletotrichum spp. in Lycopersicum esculentum: a sustainable agricultural perspectiveen-US
dc.titleActividad antifúngica In Vitro de extractos etanólicos de Cnidoscolus urens L. en el control de Colletotrichum spp. en Lycopersicum esculentum: una perspectiva agrícola sosteniblees-ES
dc.typeTexten-US
dc.typeTextoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6864spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a448spa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dspace.entity.typePublication

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