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Bovine manure and rock powder and their influences on the chemical characteristics of a Latossolo soil type (yellow oxisols) under butter kale (Brassica oleracea L. var. acephala) cultivation

dc.coverageBrazil; PB; Bananeirasen-US
dc.coverageBrazil; PB; Bananeirases-ES
dc.creatorPereira, Micaela Benigna
dc.creatorVéras, Mário Leno Martins
dc.creatorLima, Neriane Rodrigues de
dc.creatorSantos, Leandro Gonçalves dos
dc.creatorDias, Thiago Jardelino
dc.date2019-09-01
dc.date.accessioned2024-07-08T14:42:43Z
dc.date.available2024-07-08T14:42:43Z
dc.descriptionChemical soil quality is one of the factors more quickly affected by anthropogenic degradation processes and is one of the more important components for the development of agriculture. Thus, this study aimed to evaluate the effects of different doses of cattle manure and rock powder on the chemical characteristics of soil cultivated with butter kale. The treatments were arranged in five randomized blocks in a 4´4 factorial for the different doses of bovine manure (60, 120, 180 and 240 g/plant) combined with doses of rock powder (6, 12, 18 and 24 g/plant). Each block was composed of three plots, 18 m long and 1 m wide. The bed was composed of six portions, and each experimental plot consisted of 14 plants spaced at 0.40´0.40 m. At the end of the experiment, the following were analyzed: pH, organic matter, P, K, Na, Mg, exchangeable acidity, cation exchange capacity (CEC), sum of base and base saturation. The doses of bovine manure and MB-4 provided an increase in pH, organic matter, concentration of phosphorus, potassium, sodium, calcium, magnesium, exchangeable acidity, cation exchange capacity, sum of the base and saturation of the soil base. The doses of 240 g of cattle manure and 24 g of rock dust generated an increase in the chemical properties of the soil.en-US
dc.descriptionLa calidad química del suelo es uno de los factores más rápidamente afectados por los procesos de degradación antropogénica, y este es uno de los componentes más importantes para el desarrollo de la agricultura. Por lo tanto, este trabajo tuvo como objetivo evaluar los efectos de las diferentes dosis de estiércol de ganado y polvo de roca en las características químicas del suelo en cultivo de col rizada de mantequilla. Los tratamientos se organizaron en cinco bloques aleatorizados en un factorial de 4´4 en referencia a las diferentes dosis de estiércol bovino (60, 120, 180 y 240 g/planta) combinado con dosis de polvo de roca (6, 12, 18 y 24 g/planta). Cada bloque estuvo constituido por tres parcelas de 18 m de largo y 1 m de ancho, el lecho estuvo compuesto por seis porciones y cada parcela experimental constaba de 14 plantas espaciadas en 0,40´0,40 m. Al final del experimento se analizaron: pH, materia orgánica, P, K, Na, Mg, acidez intercambiable, capacidad de intercambio catiónico (CIC), suma de base y saturación por base. Las dosis de estiércol bovino y MB-4 proporcionaron un aumento en el pH, materia orgánica, concentración de fósforo, potasio, sodio, calcio, magnesio, acidez intercambiable, capacidad de intercambio catiónico, suma de la base y saturación de la base del suelo. Las dosis de 240 g de estiércol de ganado y 24 g de polvo de roca generaron un aumento en las propiedades químicas del suelo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/10957
dc.identifier10.17584/rcch.2019v13i3.10957
dc.identifier.urihttps://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/16925
dc.languageeng
dc.language.isoengspa
dc.publisherSociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas-SCCH and Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia-UPTCen-US
dc.relationhttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/10957/9263
dc.rightsCopyright (c) 2019 Revista Colombiana de Ciencias Hortícolasen-US
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf567spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 13 No. 3 (2019); 448-457en-US
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 13 Núm. 3 (2019); 448-457es-ES
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; Vol. 13 No 3 (2019); 448-457fr-FR
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; V. 13 N. 3 (2019); 448-457it-IT
dc.sourceRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas; v. 13 n. 3 (2019); 448-457pt-BR
dc.source2422-3719
dc.source2011-2173
dc.subjectBiofertilizersen-US
dc.subjectOrganic amendmentsen-US
dc.subjectOrganomineral fertilizersen-US
dc.subjectNutrient availabilityen-US
dc.subjectSoil suitabilityen-US
dc.subjectPlant nutritionen-US
dc.subjectBiofertizanteses-ES
dc.subjectEnmiendas orgánicases-ES
dc.subjectOrganomineral fertilizerses-ES
dc.subjectDisponibilidad de nutrienteses-ES
dc.subjectAptitud del sueloes-ES
dc.subjectNutrición vegetales-ES
dc.titleBovine manure and rock powder and their influences on the chemical characteristics of a Latossolo soil type (yellow oxisols) under butter kale (Brassica oleracea L. var. acephala) cultivationen-US
dc.titleEstiércol bovino y polvo de roca y sus influencias sobre las características químicas de un tipo de suelo Latossolo (oxisoles amarillos) bajo cultivo de col rizada de mantequilla (Brassica oleracea L. var. acephala)es-ES
dc.typeTexten-US
dc.typeTextoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_7066spa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a650spa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dspace.entity.typePublication

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