Show simple item record

dc.contributor.authorOchoa Fonseca, Lyda Esperanza
dc.contributor.authorRamírez González, Sandra Isabel
dc.contributor.authorLópez Báez, Orlando
dc.contributor.authorEspinosa Zaragoza, Saúl
dc.contributor.authorAlvarado Gaona, Álvaro Enrique
dc.contributor.authorAlvarez Siman, Fernando
dc.date.accessioned2018-11-08T21:21:11Z
dc.date.available2018-11-08T21:21:11Z
dc.date.issued2017-08-10
dc.identifier.citationOchoa Fonseca, L. E. y otros. (2017). Control in vivo de Moniliophthora roreri en Theobroma cacao, utilizando polisulfuro de calcio y silicosulfocálcico. Revista Ciencia y Agricultura, 14(2), 59-66. DOI: http://doi.org/10.19053/01228420.v14.n2.2017.7149. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2276spa
dc.identifier.issn2539-0899
dc.identifier.urihttp://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2276
dc.description1 recurso en línea (páginas 59-66).spa
dc.description.abstractSe evaluó en campo, bajo condiciones semicontroladas, la eficacia de los fungicidas minerales silicosulfocálcico (SSC) y polisulfuro de calcio (PC) para el control de la moniliasis [Moniliophthora roreri (Cif. & Par.)] (Evans et al., 1978) del cacao, en el municipio de Tecpatán, Chiapas, México. Se inocularon frutos de 70 días de edad con el patógeno y se aplicaron los dos productos en concentración del 10 % (v/v) tres días antes o un día después de la inoculación. Las variables de estudio fueron: incidencia (% I), índice de severidad externa (ISE) e índice de severidad interna (ISI), las dos últimas en escala de 0 a 5. Los resultados indican que los dos productos, aplicados tres días antes o un día después de la inoculación con M. roreri, inhibieron completamente el desarrollo de la enfermedad, ya que la incidencia, ISE e ISI presentaron valores de cero, mientras que en el tratamiento testigo (sin aspersión) estos valores fueron del 80 %, 3.3 y 3.8, respectivamente. Se concluye que el SSC y el PC al 10 % son una alternativa para el control de esta enfermedad por su efectividad, bajo costo y facilidad de preparación; además de que la normatividad permite su aplicación en sistemas de producción orgánica.spa
dc.description.abstractIn the municipality of Tecpatán, Chiapas (Mexico), in a field trial was carried out under semicontrolled conditions, in order to evaluate the efficacy of mineral fungicides calcium polysulfide and calcium polysulfide added with ash to control the Theobroma cacao pathogen Moniliopthora roreri. Fruits of 70 days old were inoculated with the pathogen and the two products were applied in a concentration of 10 % (v/v) three days before or one day after inoculation. The variables evaluated were: incidence (% I), external severity index (ISE) and internal severity index (ISI) (the last two on a scale of 0 to 5). The results indicate that the two products applied three days before or one day after inoculation with M. roreri completely inhibited the development of the disease, due that the incidence, ISE and ISI presented values of zero, whereas in the control treatment (without sprinkling) these values were 80 %, 3.3 and 3.8, respectively. It is concluded that calcium polysulfide and calcium polysulfide added with ash in concentration of 10 % are an alternative for controlling the disease due to their effectivness, low cost and ease of preparation. Moreover, the normativity allows their application in systems of organic production.eng
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiaspa
dc.rightsCopyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombiaspa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourcehttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencia_agricultura/article/view/7149/5542spa
dc.titleControl in vivo de Moniliophthora roreri en Theobroma cacao, utilizando polisulfuro de calcio y silicosulfocálcicospa
dc.title.alternativeIn Vivo control of the Theobroma cacao pathogen Moniliophthora roreri with calcium polysulfide and calcium polysulfide added with asheng
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.description.notesBibliografía y webgrafía: páginas 65-66.spa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.identifier.doi10.19053/01228420.v14.n2.2017.7149
dc.relation.referencesRamírez S. La moniliasis, un desafío para lograr la sostenibilidad del sistema cacao en México. Tecnol Marcha. 2008; 21 (1): 97- 110.spa
dc.relation.referencesDíaz O., Aguilar J., Rendón R., Santoyo V. Current state of and perspectives on cocoa production in Mexico. Rev Cien e Inv Agraria. 2013; 40 (2): 279-289. DOI: http://doi.org/10.4067/ S0718-16202013000200004.spa
dc.relation.referencesAvendaño C., Villarreal J., Campos E., Gallardo R., Mendoza A., Aguirre J., Sandoval A., Espinoza S. Diagnóstico del cacao en México. Universidad Autónoma de Chapingo, SINAREFI, INIFAP. México. 2011.spa
dc.relation.referencesSoberanis W., Ríos R., Arévalo E., Zúñiga L., Cabezas O., Krauss U. Increased frequency of phytosanitary pod removal in cacao (Theobroma cacao) increases yield economically in eastern Peru. Crop Protect. 1999; 18 (10): 677-685. DOI: http://doi. org/10.1016/S0261-2194(99)00073-3.spa
dc.relation.referencesEvans H. Frosty Pod Rot (Moniliophthora roreri). En: Cacao Diseases: A History of Old Enemies and New Encounters. Bailey B, Meinhardt A, Lyndel W (Eds.) pp. 63-96. Springer. 2016. DOI: http://doi.org/10.1007/978-3-319-24789-2_3.spa
dc.relation.referencesParra D., Sánchez L. El control de la moniliasis en el cacao. INIA Divulga. 2005; 6: 23-26.spa
dc.relation.referencesLópez O., González O., Lee V., Alvarado A., Ramírez S., Ramírez M., Méndez J., Gehrke M. Diagnóstico y técnicas para el manejo de la moniliasis del cacao. Universidad Autónoma de Chiapas, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia. 40 p. 2006.spa
dc.relation.referencesInternational Cocoa Organization –ICCO–. The Chocolate Industry. 2014. Disponible en: http://www.icco.org/about-cocoa/ chocolate-industry.html.spa
dc.relation.referencesBateman R., Hidalgo E., García J., Arroyo C., Ten Hoopen G., Adonijah V., Krauss U. Application of chemical and biological agents for the management of frosty pod rot (Moniliophthora roreri) in Costa Rican cocoa (Theobroma cacao). Ann Appl Biol. 2005; 147: 129-138. DOI: http://doi.org/10.1111/j.1744- 7348.2005.00012.x.spa
dc.relation.referencesKrauss U., Hidalgo E., Bateman R., Adonijah V., Arroyo C., Garcia J., Crozier J., Brown N., Ten Hoopen M., Holmes K. Improving the formulation and timing of application of endophytic biocontrol and chemical agents against frosty pod rot (Moniliophthora roreri) in cocoa (Theobroma cacao). Biol Control. 2010; 54: 230- 240. DOI: http://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2010.05.011.spa
dc.relation.referencesMelnick R., Suárez C., Bailey B., Backman P. Isolation of endophytic endospore-forming bacteria from Theobroma cacao as potential biological control agents of cacao diseases. Biol Control. 2011; 57: 236-245. DOI: http://doi.org/10.1016/j.biocontrol. 2011.03.005.spa
dc.relation.referencesCuervo J., Sánchez V., Romero T., Ramírez M. Hypocrea/Trichoderma viridescens ITV43 with potential for biocontrol of Moniliophthora roreri Cif & Par, Phytophthora megasperma and Phytophthora capsici. Afr J Mic Res. 2014; 8(16): 1704-1712. DOI: http://doi.org/10.5897/AJMR2013.6279.spa
dc.relation.referencesCrozier J., Arroyo C., Morales H., Melnick R., Strem L., Vinyard M., Collins R., Holmes K., Bailey B. The influence of formulation on Trichoderma biological activity and frosty pod rot management in Theobroma cacao. Plant Phathol. 2015; 64: 1385-1395. DOI: http://doi.org/10.1111/ppa.12383.spa
dc.relation.referencesLozada B., Herrera L., Perea J., Stashenko E., Escobar P. Efecto in vitro de aceites esenciales de tres especies de Lippia sobre Moniliophthora roreri (Cif. y Par.) Evans et al., agente causante de la moniliasis del cacao (Theobroma cacao L.). Acta Agron. 2012; 61(2): 102-110. DOI: http://doi.org/10.15446/acag.spa
dc.relation.referencesRamírez S., López O., Guzmán T., Munguía S., Espinosa S. Actividad antifúngica in vitro de extractos de Origanum vulgare L., Tradescantia spathacea Swartz y Zingiber officinale Roscoe sobre Moniliophthora roreri (Cif& Par). Tecnol Marcha. 2011; 24 (2): 3-17.spa
dc.relation.referencesRamírez S., López O., Guzmán T., Munguía S., Moreno J., Espinosa S. Biofungicidas de origen vegetal una alternativa para el manejo de la moniliasis del cacao en México. En: Memorias VII Congreso de la Red Latinoamericana de Ciencias Ambientales. San Carlos, Costa Rica; p. 46. 2013.spa
dc.relation.referencesGessler C., Pertot I., Perazolli M. Plasmopara viticola: a review of knowledge on downy mildew of grapevine and effective disease management. Phytopathol Med. 2011; 50: 3-44. DOI: http://doi. org/10.14601/Phytopathol_Mediterr-9360.spa
dc.relation.referencesHolb I., Schnabel G. A detached fruit study on the post-inoculation activity of lime sulfur against brown rot of peach (Monilinia fructicola). Aust Plant Pathol. 2008; 37: 454-459. DOI: http:// doi.org/10.1071/AP08041.spa
dc.relation.referencesHislop E. Studies on the chemical control of Phytophthora palmivora (Butl.) Butl. On Theobroma cacao L. in Nigeria. Ann Appl Biol. 1963; 52 (3): 465-480. DOI: http://doi.org/ 10.1111/j.1744-7348.1963.tb03770.x.spa
dc.relation.referencesAdejumo T. Crop protection strategies for major diseases of cocoa, coffee and cashew in Nigeria. Afr J Biotechnol. 2005; 4 (2): 143-150spa
dc.relation.referencesRamírez S., López O., Guzmán T., Munguía S., Moreno J. El polisulfuro de calcio en el manejo de la moniliasis Moniliophthora roreri (Cif& Par). Evans et al. del cacao Theobroma cacao L. Tecn en Marcha. 2011; 24 (4): 10-18.spa
dc.relation.referencesDik A., Van der Gaag D., Van Slooten M. Efficacy of salts against fungal diseases in glasshouse crops. Comm Agric Appl Biol Sci. 2003; 68(4 Pt B): 475-485.spa
dc.relation.referencesMitchell A., Walters D. Potassium phosphate induces systemic protection in barley to powdery mildew infection. Pest Manag Sci. 2004; 60(2): 126-134. DOI: 10.1002/ps.795spa
dc.relation.referencesFrench R., Avila F., Korndörfer G., Datnoff L. Silicon suppresses Phytophthora Blight development on bell pepper. J Phytopath. 2010; 158 (7-8): 554-560. DOI: http://doi.org/10.1111/j.1439- 0434.2009.01665.x.spa
dc.relation.referencesReuveni M., Reuveni R. Efficacy of foliar application of phosphates in controlling powdery mildew fungus on field-grown winegrapes: effects on cluster yield and peroxidase activity in berries. J Phytopath. 1995; 143: 21-25. DOI: http://doi.org/ 10.1111/j.1439-0434.1995.tb00194.x.spa
dc.relation.referencesReglamento No. 834/2007 del Consejo de la Unión Europea, de 28 de junio de 2007, sobre producción y etiquetado de los productos ecológicos. Diario Oficial de la Unión Europea. p. L189/1-23. 2007. Disponible en: http://eur-lex.europa.eu/legal- content/ES/TXT/PDF/?uri=CELEX:32007R0834&from=ES.spa
dc.relation.referencesCodex Alimentarius para alimentos producidos orgánicamente. FAO-OMS. Tercera Edición. Roma. 52 p. 2007. Disponible en: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a1385s/a1385s00.pdf.spa
dc.relation.referencesOchoa L., Ramírez S., López O., Moreno J., Espinosa S. Efecto de preparados minerales sobre el crecimiento y desarrollo in vitro de Moniliophthora roreri (Cif. & Par.) Evans et al. Rev Mex Cienc Agríc. 2015; 6(5): 1065-1075.spa
dc.relation.referencesRestrepo J. Manual Práctico El ABC de la agricultura orgánica y harina de rocas. Servicio de Información Mesoamericano sobre Agricultura Sostenible (SIMAS). Nicaragua. pp. 220. 2007.spa
dc.relation.referencesMerchán M. Avances en la investigación de la moniliasis del cacao en Colombia. En: La moniliasis del cacao. Enríquez, G. (Ed.). Informe Técnico No. 28. Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), Costa Rica. pp. 53-69. 1980.spa
dc.relation.referencesBarros O. Investigaciones sobre el hongo Monilia roreri Cif and Par. causante de la pudrición acuosa de la mazorca del cacao; sus daños y su control. El Cacaotero Colombiano. 1977; 3: 42- 52.spa
dc.relation.referencesSánchez J., Brenes O., Phillips W., Enríquez G. Metodología para la inoculación de mazorcas de cacao con el hongo Moniliophthora (Monilia) roreri. En: Proceedings of the Tenth International Cocoa Research Conference. Santo Domingo, República Dominicana. Cocoa Producers’ Alliance. pp. 467-471. 1987.spa
dc.relation.referencesHidalgo E., Bateman R., Krauss U., Hoopen M., Martinez A. A field investigation into delivery systems for agents to control Moniliophthora roreri. Europ J Plant Pathol. 2003; 109: 953-961. DOI: http://doi.org/10.1023/B:EJPP.0000003746.16934.e2.spa
dc.relation.referencesAyala M., Navia D. Manejo integrado de moniliasis (Moniliophthora roreri) en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) mediante el uso de fungicidas, combinado con labores culturales. CICYT-Escuela Superior Politécnica del Litoral. Ecuador. 6 p. 2008.spa
dc.relation.referencesMurillo D., González L. Evaluación en laboratorio y campo de fungicidas para el combate de la moniliasis del cacao. Agronomía Costarricense. 1984; 8(2): 83-89.spa
dc.relation.referencesGonzález L., Sánchez A., Porras V., Umaña S., Murillo D. Evaluación del fungicida clorotalonil y de la destrucción de mazorcas enfermas en el combate de la moniliasis del cacao. Agronomía Costarricense. 1983; 7(1/2): 1-7.spa
dc.relation.referencesSánchez L., Gamboa E., Rincón J. Control químico y cultural de la moniliasis (Moniliophthora roreri Cif & Par) del cacao (Theobroma cacao L.) en el estado Barinas. Rev Fac Agron. 2003; 20: 188-194.spa
dc.relation.referencesJoya J., Ramírez S., López O., Alvarado A. Efecto antifúngico de hidrodestilados de Zingiber officinale Roscoe sobre Moniliophthora roreri (Cif & Par). Rev Cienc Agric. 2015; 12(2): 21-29. DOI: http://doi.org/10.19053/01228420.4350.spa
dc.rights.creativecommonsAtribución-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)spa
dc.subject.armarcVariación genética
dc.subject.armarcMarcadores moleculares
dc.subject.armarcMoniliasis del cacao: Moniliophtora roreri
dc.subject.armarcMoniliasis del cacao: Moniliophtora roreri - Control biológico
dc.subject.armarcEnfermedades y plagas
dc.subject.armarcFungicidas
dc.subject.armarcAgrosaviaspa
dc.subject.proposalCacaospa
dc.subject.proposalFungicidas mineralesspa
dc.subject.proposalIndices de severidadspa
dc.relation.ispartofjournalRevista Ciencia y Agricultura;Volumen 14, número 2 (Julio-Diciembre 2017)spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.redcolhttps://purl.org/redcol/resource_type/ARTspa
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
Except where otherwise noted, this item's license is described as Copyright (c) 2017 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia